Megosztotva: január 29, 2021 Megosztotta: Horváth Csaba Hozzászólás: 0

A robotika alkalmazásának egyre nagyobb térhódítása figyelhető meg különféle iparágakon belül, az olyan hagyományos területektől kezdve, mint amilyen például a gyártóipar, olyan újabb ágazatokig, mint az egészségügy, az FMCG vagy a kozmetikai szektor.

A robotika technológiai fejlődése rendkívül gyors ütemben zajlik, amely gyakran a kapcsolódó technológiák (pl.: felhő-alapú számítástechnika, gépi látás) vívmányainak köszönhető, aminek eredménye, hogy újabb és újabb megoldások jöhetnek létre. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mely trendek jelenleg az új robotikai alkalmazások mozgatórugói, valamint mely piacok szolgálhatnak növekedési potenciállal a vállalkozások számára.*

A jövőt alakító robotikai trendek:

Ember és robot közötti együttműködés

Az ember és robot közti együttműködés továbbra is kiemelt trendnek számít a robotikában. Az érzékelő- és a képalkotó-technológia fejlődésével a robotok valós időben képesek reagálni a környezetükben fellépő változásokra, ami lehetővé teszi számukra, hogy biztonságosan dolgozhassanak együtt az emberi munkatársakkal azáltal, hogy automatikusan csökkentik az erőkifejtést, vagy megállnak, amikor érzékelik egy ember közelségét. Manapság már számos együttműködő alkalmazás érhető el, ilyen például az összeszerelés, a gépkiszolgálás, a hegesztés, a csavarozás, és még sok más. Ezeket az alkalmazásokat bármekkora méretű vállalkozás telepítheti, aminek köszönhetően a kis tételben történő és változó jellegű gyártási folyamatok automatizálása is életképessé válik gazdaságilag. Ez egy kulcsfontosságú tényezőnek számít a testreszabott termékeket gyártó nagyvállalatok, és a gyártóipari vállalkozások nagy részét világszerte kitevő KKV-k számára egyaránt. Az együttműködő robotikai alkalmazások új megoldásokkal szolgálnak az emberek számára azáltal, hogy megkönnyítik és támogatják munkájukat.

Tovább a cikkre

CNC.hu

Hozzászólások