Megosztotva: február 13, 2021 Megosztotta: Horváth Csaba Hozzászólás: 0

A rozsdamentes acélok szinte mindenhol megtalálhatók: a turbófeltöltőkben, a konyhai edényekben, a repülőgépgyártásban, a sebészetben, az olaj- és gáziparban, valamint az élelmiszeriparban. A rozsdamentes acélok elterjedt használata ezen alapanyagok legfontosabb tulajdonságából adódik: ellenállnak a korróziónak.

A „rozsdamentes” és „saválló” acél kifejezéseket általában szinonimaként használjuk, de gyakran találkozunk a rozsdaálló acél, inox acél és a korrózióálló acél szavakkal is. A rozsdamentes, eredeti jelentésében vörös rozsdafoltosodásra kevésbé alkalmas acélt a vas oxidációja miatt fejlesztették ki. A korróziót különböző kémiai és fizikai-kémiai reakciók okozzák, és többféle korróziótípust különböztetünk meg.

A rozsdamentes acélokat többféle csoportba soroljuk a fő funkcionális jellemzőik alapján:

 • Rozsdamentes acél – normál körülmények között ellenáll a korróziónak.
 • Oxidáció- vagy saválló acél – magas hőmérsékleteken vagy agresszív körülmények között is ellenáll a korróziónak.
 • Hőálló acél, melynek magas hőmérsékletű igénybevétel esetén sem változik a keménysége.

Ezáltal a saválló acél a rozsdamentes acél egyik fajtájaként kezelendő. E rozsdamentes acél csoportok funkcionális jellemzői határozzák meg, hogy milyen jellegű forgácsolószerszámot alkalmazunk az alapanyag megmunkálására. Akik rozsdamentes acélok forgácsolásával foglalkoznak, azok számára a legfontosabb ismérv a megmunkálhatósági együttható. A rozsdamentes acélok megmunkálhatósága az acél összetételén és szerkezetén múlik. Ezek függvényében a rozsdamentes acélokat a következő típusokba soroljuk:

 • Rozsdamentes krómacél
  • Ferrites
  • Martenzites és ferrites-martenzites
 • Rozsdamentes króm-nikkel acél
 • Ausztenites és szuper-ausztenites
 • Duplex (ferrites-ausztenites)

Ezeken felül létezik még egy külön kategória, mely a kéregedzett (PH) martenzites vagy félausztenites rozsdamentes acélokat tartalmazza. A rozsdamentes acélok az előbbi típusok valamelyikéhez tartoznak, mely által megbecsülhető azok megmunkálhatósága, és kiválasztható a megmunkáláshoz szükséges forgácsolószerszám. A forgácsolószerszám-tervezésben a rozsdamentes acélok megmunkálása fontos szempont a vágógeometriák kialakításában, a szerszámalapanyag (legfőképp a keményfémminőség) kiválasztásában és a hűtés alkalmazásában.

Tovább a cikkre

Techmonitor.hu

Hozzászólások